Učenici Osnovne škole „Ivan Milutinović“ u posjetu moliškim Hrvatima

 

U okviru Erasmus+ projekta „Povratak korijenima“, učenici OŠ „Ivan Milutinović“ već treću godinu surađuju sa učenicima iz Italije, Austrije i Hrvatske. Idejni začetnici projekta „Povratak korijenima“ su djelatnici iz OŠ Bakar iz Hrvatske koji su projekat osmislili te povezali škole u kojima se sprovodi nastava na hrvatskom jeziku. Cilj projekta je povezivanje  hrvatskih nacionalnih manjina koje žive van teritorija Hrvatske radi očuvanja kulture i hrvatskih dijalekata koji značajno doprinose raznolikosti hrvastkog jezika. Kod učenika se želi podići svijest o tome da je potrebno stalno njegovati i istraživati tradiciju svojih predaka. Učenici iz Neue Musikmittelschule Großpetersdorf mit kroatischem Schwerpunkt iz Velikog Petrštofa, Austrija te Istituto Comprensivo Ricciardi iz Palate, Italija, OŠ Bakar iz Hrvatske i OŠ „Ivan Milutinović“ će zajednički izraditi knjigu recepata, razlikovni rječnik i snimiti film sa tradicionalnom muzikom.

Erasmus projektom je planiran i financijski podržan put i smještaj učenika u tri zemlje partnera u projektu. Tako su učenici 7. c razreda ovog puta bili gosti škole Istituto Comprensivo Ricciardi iz Palate u oblasti Molise u trajanju od 17. do 21. 4. 2023. godine. Sa učenicima su išli direktor, Ivan Stipić, nastavnica matematike Jelena Vidaković Mukić i Sanja Dulić.

Imali su priliku upoznati jezik i kulturu moliških Hrvata te njihovu povijest koja seže 500-tinjak godina unazad. Posjetili su Termoli, grad i luku u koju su Hrvati stizali u vreme kada su bežali pred najezdom Turaka. Išli su u obilazak mesta Kruč, Mundimitar i Filič u kojima i danas živi zajednica moliških Hrvata. Imali su prilike čuti izvorni hrvatski dijalekat štokavske ikavice „Na našu“. Uočili su mnogo sličnih reči, igara i sličnih recepata ali i razlika koje su nastale pod utjecajem okoline.

Učenicima su bile organizirane radionice, vidjeli su kako se odvija nastava u Italiji, zajednički su radili na postavljenim zadatcima,  surađivali sa svojim vršnjacima i stekli mnogo novih prijatelja.

Kao i nakon  druženja u Bakru, vratili su se puni utisaka te s nestrpljenjem očekuju posljednji susret koji će se održati u Velikom Petrštofu u svibnju ove godine.

Aktivnosti koje se sprovode u projektu nalaze se na zajedničkoj web stranici projekta:

https://povratakkorijenima.weebly.com/