Otvoreni univerzitet Subotica u saradnji sa Gradom Subotica pokrenuo je projekat „Družionica koji ima za cilj da deca putem razvoja potrebe za obrazovanjem, kulturom i podsticanjem kreativnosti, postanu manje podložna negativnim uticajima koje nosi savremeno doba. 

Deci bi se na njima prihvatljiv način kroz formu igre plasiralo znanje, prepoznavao talenat, uticalo na razvijanje potrebe da se kroz posmatranje i poštovanje drugih stvaraju nove vrednosti.

Projekat je namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta, sa time da je veći naglasak stavljen na decu uzrasta od deset do četrnaest godina.

Uzevši u obzir savremene trendove ali i potrebe i interesovanja današnje dece „Družionica se sastoji iz šest grupa programa a deca će s obzirom na svoje afinitete moći da biraju između trinaest različitih kreativno/edukativnih radionica: Kreativne radionice (likovna radionica, lutkarska radionica,), Filmska radionica, Novinarska radionica za decu, Fotografski klub (Fotografska radionica – fotogram i cijanotipija, Radionica fotografije za decu, Radionica škrabanja), Ekološka radionica, Zanimljiva informatika (PIXLR, WEEBLY ili WIX, SCRATCH, MAYA).

Kreativno/edukativni programi sa radom počinju krajem februara i organizovaće se tokom cele 2017. godine. Učešće na radionicama je besplatno za svu decu a obezbeđen je i sav potreban materijal za rad.