ISTORIJAT

Ivan Milutinović (1901 - 1944)

Narodni heroj iz II Svetskog rata, istaknuti politički radnik u radničkom pokretu. Obavljao je najodgovornije zadatke na političkom, organizacionom i vojnom polju u mnogim krajevima Jugoslavije. Poginuo je 1944. godine nadomak oslobođenog Beograda.

Škola "Ivan Milutinović" u Subotica nastala je 1868.godine. Današnji izgled dobila je 1893.godine, kao novosagrađena škola. U školi je bilo šest učionica, 1.,2. i 3.razred za mušku a isto toliko i za žensku decu. Ulaz za devojčice je bio sa Beogradskog puta, a za dečake iz sporedne ulice. Odmor su deca provodila svako u svom hodniku, dečaci gore a devojčice dole.

Upravitelj škole je bio Antun Budanović, visok, krupan prosed čovek. Učitelji su bili: Hofman Toško Temunović, Luca Vujković Lamić, Valihora Terez, prvi razred je učila Merković. župnik je bio Mukošai Macaš a kapelani veroučitelji. Tada je bio veroučitelj kapelan Šmit.

OSMOLETKA

1950.godine osnovana je škola pod imenom Osmoletka broj 2. Organizaciju rada i upis u školu izvršila je Bećin Mara koja je postavljena za direktora. Od početka škola nije imala dvorište, deca su odmor provodila na ulici.

ŠKOLA DANAS

Osnovna škola Ivan Milutinović nalazi se u Subotici, u školu se polazi sa sedam godina a školovanje traje osam godina. Učenici pohađaju četiri godine niže a zatim se prelazi u više razrede. U nižim razredima nastavu drže učiteljice a u višim razredima predmetni nastavnici. Na kraju osmog razreda polaže se maturski ispit sa kojim stiču prava na upis u izabranu srednju školu.

Škola broji oko 640 učenika organizovanih u 31 odeljenje u dve smene. Jezici nastave u školi su: srpski i hrvatski jezik.

  ŠKOLA U MALOJ BOSNI

  Nalazi se u centru sela, učenici dolaze iz Male Bosne i sa salaša u okolini.

  U svakom odeljenju ima oko 12-20 učenika.

 

ODELJENJE U MEDICINSKOM CENTRU

Odeljenje u medicinskom centru koja obuvata svu decu koja su na lečenju u Subotičkoj bolnici.